Digibar Schagen

Notebook accu

Dit is een handleiding om de accu van je notebook zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Notebook op lichtnet of accu?

Notebooks hebben een plekje in de huiskamer veroverd. Logisch, ze zijn compact, snel en mobiel en worden steeds lichter in gewicht.
Maar kan je een notebook nu het beste continue aan de stroom laten zitten of is het beter om op accukracht te werken?
Het wordt over het algemeen afgeraden om de accu los te koppelen wanneer een notebook aan de stroom hangt, omdat deze ook onregelmatigheden in het stroomnet, waar een computer gevoelig voor is, de zogenaamde spanningspieken, opvangt.
Bij de nieuwste notebooks is het trouwens niet meer mogelijk om de accu te verwijderen.
Het is ook geen bezwaar en wel zo prettig om alleen op accukracht met een notebook op de bank te zitten en hem daarna, eventueel halfvol, weer aan te sluiten op het stroomnet. Li-Ion-accu's kunnen daar goed tegen.

Een nieuwe accu in gebruik nemen

Welk type accu het ook is, het wordt altijd aangeraden om een splinternieuwe accu voor gebruik helemaal op te laden en deze vervolgens dan pas weer op te laden wanneer de accu bijna leeg is.
Je gebruikt dan de notebook tot dat hij vanzelf uitgaat. In de notebook zit software die er voor zorgt dat de accu niet te diep ontladen wordt.
Je kan dit in het begin het beste twee a drie keer herhalen.
Op deze manier wordt de accu geconditioneerd en wordt de capaciteit optimaal benut.

Accuduur notebook

Hoe lang een notebook meegaat op één acculading verschilt enorm per merk en model.
De grootste stroomvreters van een notebook zijn het beeldscherm, de processor, de grafische kaart, de harde schijf en wifi en bluetooth.
Een notebook met een klein scherm, zoals bv. 13", zal minder stroom verbruiken dan een model met een 17" monitor, maar vanwege de omvang van de laptop zal de batterij ook kleiner zijn en dus minder capaciteit hebben.
Een gemiddeld notebook kan twee tot drie uur werken op een volle accu. Dat is vrijwel gelijk aan vorige notebook generaties.
De prestaties van accu's zijn wel degelijk verbeterd, maar het energieverbruik is tegelijkertijd gestegen waardoor de gebruiksduur praktisch gelijk is gebleven.
Er zit ook een groot verschil in het type notebook.
Een zogenaamde desktopvervanger, die meer voor in de huiskamer dan voor mobiel gebruik bedoeld is, heeft slechts een beperkte accucapaciteit.
Duurdere modellen, bedoeld als mobiele werkplek, beschikken over beduidend betere accu's (soms is er zelfs ruimte voor twee stuks).

Energie besparen

Om zo lang mogelijk op een notebook te werken, kan je het energiebeheer aanpassen.
Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om de computer zo in te stellen dat hij na bv. 10 minuten zonder gebruik, automatisch in de slaapstand gaat.
Wanneer je hem vervolgens weer aanzet kom je weer op het zelfde werkscherm terug, inclusief alle programma's en documenten die openstonden.
Dit kost vrijwel geen energie, omdat de openstaande programma's en documenten op de harde schijf worden weggeschreven, waarna de stroom wordt uitgeschakeld.
In de standby-stand blijft alles in het actieve geheugen staan, maar wordt de computer op een laag pitje gezet, wat dus wel altijd een beetje stroom kost.
Verder zijn er een aantal dingen die je kan doen om energie te besparen en op die manier langer met de accu te werken:
  • Zet de helderheid van het beeldscherm zo laag dat je nog goed kan werken.
  • Gebruik zo weinig mogelijk bewegende delen, zoals de (externe) harde schijf of DVD-speler.
  • Wanneer u geen internet gebruikt kunt u wifi en bluetooth het beste uitschakelen.
  • Gebruik geen luidsprekers.
  • Gebruik geen muis, maar het ingebouwde touchpad op de notebook.
  • Werk indien mogelijk met één programma tegelijk.
  • Gebruik je mp3 speler in plaats van de mediaspeler op je notebook.

De werkelijkheid

De werktijd van een notebook verschilt nogal per model, dus let voor aanschaf vooral op de opgegeven accuduur indien dat voor jou van belang is.
Ga er maar van uit dat de meeste fabrikanten de verwachte accuduur op basis van ideale condities opgeven en dat deze in de praktijk een stukje lager zal zijn.
Bovendien zal de capaciteit door slijtage van de Li-Ion-cellen op termijn langzaam afnemen.
Denk ook aan het volgende gezegde:
Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.
Als je een laptop koopt in de goedkope prijsklasse, zeg: tot €400, moet je er niet vanuit gaan dat de accu van hoge kwaliteit is.
Ik heb meegemaakt dat een accu in een bekend computermerk (met twee letters) er al na 10 maanden de brui aan gaf en men bij de leverancier te horen kreeg dat op de accu maar 6 maanden garantie zat.
Daar tegenover staat dat ik in maart 2014 een MacBook Air heb gekocht en in 2020 nog steeds lekker vlot 2½ tot 3 uur kan werken op de originele volgeladen accu.

Kwaliteit betaalt zich terug!

Naar begin pagina